Blogs
Automatische Incasso's Storneren: Waarom Doen Leden Dit?

Automatische Incasso's Storneren: Waarom Doen Leden Dit?

Het logo van NIKKI, een oranje cirkel waar in het midden NIKKI staat.
NIKKI
July 25, 2024

Automatische incasso's zijn een gemakkelijke manier voor bedrijven om betalingen te innen zonder dat klanten telkens handmatig een betaling hoeven te doen. Toch komt het regelmatig voor dat leden ervoor kiezen om deze automatische incasso's te storneren. Maar waarom gebeurt dit? In deze blog duiken we dieper in de redenen waarom leden automatische incasso's storneren en wat bedrijven kunnen doen om dit te voorkomen.

 

1. Onterechte of foutieve afboekingen

Een van de meest voorkomende redenen waarom leden ervoor kiezen om automatische incasso's terug te boeken, is de overtuiging dat de afschrijving onterecht of foutief is. Dit probleem kan zich op verschillende manieren manifesteren. Soms ontstaan er administratieve fouten waarbij verkeerde bedragen worden afgeschreven, of er kunnen bedragen dubbel van de rekening worden gehaald. Daarnaast kan het voorkomen dat leden een bedrag zien dat zij niet herkennen of niet correct vinden.

Bij het opmerken van een dergelijke foutieve afboeking, beschouwen veel leden het storneren van de incasso als de meest effectieve en snelle manier om hun geld terug te krijgen. Het proces van storneren geeft hen de mogelijkheid om de afgeschreven bedragen weer op hun rekening te zien verschijnen zonder al te veel vertraging. Dit biedt niet alleen financiële gemoedsrust, maar zorgt er ook voor dat eventuele problemen in de administratieve systemen snel worden gesignaleerd en opgelost.

2. Financiële Problemen

Financiële problemen kunnen een cruciale rol spelen in het besluit van leden om automatische incasso's te storneren. Wanneer leden zich in een situatie bevinden waarin ze tijdelijk niet in staat zijn om aan hun financiële verplichtingen te voldoen, zien ze soms geen andere oplossing dan incasso's terug te boeken om op die manier wat financiële ademruimte te creëren. Dit kan gebeuren door onverwachte kosten, verlies van inkomen of andere financiële tegenslagen die hun budget onder druk zetten.

In zo'n stressvolle situatie is het begrijpelijk dat leden proberen elke beschikbare mogelijkheid te benutten om hun financiële situatie te verlichten. Het storneren van een automatische incasso kan dan een snelle en directe manier zijn om de druk op hun bankrekening te verminderen, zelfs als dit slechts tijdelijk is. Hoewel deze actie op korte termijn verlichting biedt, kan het op lange termijn problemen veroorzaken, zowel voor de leden zelf als voor de bedrijven waarmee ze zaken doen.

Om deze uitdagingen te verlichten, werken we bij NIKKI met iDEAL-betaallinks. Deze aanpak maakt het gemakkelijker voor onze leden om hun contributie te betalen en voorkomt dat ze de betalingen kunnen storneren. Met iDEAL-betaallinks kunnen leden direct en veilig betalen, wat hen meer controle geeft over hun financiële verplichtingen en hen helpt om ongewenste verrassingen te vermijden.

3. Gebrek aan communicatie

Soms kiezen leden ervoor om een automatische incasso terug te boeken simpelweg omdat ze niet op de hoogte zijn van de afschrijving of het doel ervan. Dit gebrek aan bewustzijn kan optreden wanneer er onvoldoende communicatie is tussen het bedrijf en de klant over de te verwachten afschrijvingen. Het is gemakkelijk om een afschrijving als ongepast te beschouwen als je geen idee hebt waarvoor het bedrag wordt afgeschreven.

Een belangrijk aspect van dit probleem is het gebrek aan transparante en tijdige communicatie. Als bedrijven niet duidelijk en regelmatig communiceren over aanstaande betalingen, kunnen klanten verrast worden door onverwachte afschrijvingen. Dit kan leiden tot verwarring en wantrouwen, wat ertoe kan leiden dat klanten ervoor kiezen om de incasso terug te boeken.

 

4. Ontevredenheid met de dienst of product

Als leden niet tevreden zijn met de dienst of het product waarvoor ze betalen, kunnen ze besluiten de automatische incasso te storneren als een vorm van protest of als reactie op slechte klantenservice. Dit soort storneringen kan verschillende oorzaken hebben, zoals het niet voldoen van het product aan de verwachtingen, technische problemen, of een slechte ervaring met de klantenservice.

Wanneer klanten zich gedwongen voelen om een incasso terug te boeken vanwege ontevredenheid, is dit vaak een duidelijk signaal dat er iets mis is met de geleverde kwaliteit of de service. Dit kan te maken hebben met producten die niet presteren zoals beloofd, diensten die niet naar behoren functioneren, of een gebrek aan ondersteuning en communicatie vanuit het bedrijf.

5. Vergeten opzegging

Een andere reden waarom automatische incasso's worden gestorneerd, is omdat leden vergeten zijn een dienst op te zeggen en verrast worden door een afschrijving voor een dienst die ze niet meer gebruiken of willen. Bedrijven kunnen dit probleem aanpakken door tijdige herinneringen testuren over lopende abonnementen en eenvoudige opzegprocedures aan te bieden.

 

Hoe kunnen bedrijven storneringen verminderen?

1. Verbeterde communicatie: Zorg voor duidelijke en regelmatige communicatie over aankomende incasso's.

2. Nauwkeurige administratie: Verminder fouten door een nauwkeurige en efficiënte administratie bij te houden.

3. Flexibele betalingsopties: Bied betalingsplannen aan voorklanten met financiële problemen.

4. Uitstekende klantenservice: Luister naar de feedback van klanten en los eventuele klachten snel op of laat alles over aan NIKKI zodat de klantenservice volledig overgenomen wordt.

5. Herinneringen en makkelijk opzeggen: Stuur herinneringen over aankomende betalingen en maak het opzeggen eenvoudig.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je meer wilt weten over hoe NIKKI jouw vereniging kan ondersteunen!

Deel deze blog
Ook nieuwsgierig naar andere blogs?

Hoe verminder je wanbetalers bij sportverenigingen?

Wanbetalers vormen een groot probleem voor veel sportverenigingen. Het kan leiden tot financiële problemen en frustratie bij bestuurders. Hoe kun je als sportvereniging ervoor zorgen dat leden hun contributie op tijd betalen? In dit artikel bespreken we praktische methoden om wanbetalers te verminderen en te voorkomen dat leden hun contributie niet betalen.

Betekenis debiteurenbeheer: Tips voor efficiëntie

Debiteurenbeheer betekent het beheer van alle openstaande facturen die jouw klanten nog moeten betalen

Debiteurenbeheer automatiseren: Verbeter uw cashflow met NIKKI

Bij NIKKI begrijpen we dat het beheren van openstaande facturen tijdrovend kan zijn. Daarom bieden wij geautomatiseerde oplossingen om dit proces te stroomlijnen.

Ontvang een e-mail met alle informatie over NIKKI.

Bedankt! Wij gaan zo snel mogelijk contact met u openemen!
Oops! Er ging iets mis, probeer het nogmaals of bel ons op +31 345 745 980.

Ontzorg jouw club vandaag nog!

Ontzorg jouw vereniging vandaag nog met de uitgebreide oplossingen van NIKKI voor contributie-inning, zakelijk beheer en administratie. NIKKI is erop gericht financiële drempels te verlagen en onnodige tijdverspilling te minimaliseren!

Voetbalveld waarop de bal wordt afgetrapt